Odpowiedź :
Odpowiedź:
(x+1)-2=4x+1
(x+1)-2-4x=1
-2x-2-4x=1
-6x=1+3
-6x=4/:(-6)
x= -4/6 (w ułamku)
x= -2/3 (w ułamku)
liczba przeciwna do liczby -2/3 to liczba 2/3
Szczegółowe wyjaśnienie:
Odpowiedź:
najpierw trzeba rozwiązać równanie a potem dać liczbę przeciwną
Szczegółowe wyjaśnienie:
(x + 1) - 2 = 4x + 1
opuszczam niepotrzebne nawiasy
x + 1 - 2 = 4x + 1
skracam te same wyrazy po obu stronach równania
x - 2 = 4x
przenosze wyrazy
x - 4x = 2
obliczam
-3x = 2
dziele przez -3
x = - ²/₃
liczba przeciwna do -²/₃ to ²/₃