Zadanie 1
Zapisz obwód trójkąta o bokach: 3x+1 , x-2 i x-7 w postaci wyrażenia algebraicznego, a następnie zredukuj wyrazy podobne.


Zadanie 2
Opuść nawiasy w wyrażeniu, a następnie zredukuj wyrazy podobne.
a)( -3x-12) - (3+x)=
b)4+(5ab-3a) - (ab+a-b)=
c)( 12-2ab+3b) - (3a-8+4,5b)=
d)-(-5+y)+(2y-x-xy)=
e)-( 2x-3)-(3-0,5x+xy+2)=
Zadanie 3
Zapisz w najprostszej postaci
a) 3a-2b-7a-b=
b) x-x+4x+( -5x)=
c) 4x-7+3-5x=
d) xy+4y+2x+4-6y+yx=
e) 6-6x-a-5x-4,2a-1+ x=

Zadanie 4
Jaką sumę algebraiczną należy odjąć od wyrażenia -4xy-5x-9, aby otrzymać wyrażenie
-6xy-x-2 ?

Zadanie 5
Zapisz wyrażenie -xy-4x+1 w postaci różnicy jednomianu oraz sumy algebraicznej. Wykonaj to na 2 sposoby.


Odpowiedź :

Odpowiedź:

zadanie 1

obwód= 3x+1+x-2+x-7= 5x-8

zadanie 2

a)( -3x-12) - (3+x)= -3x-12 -3-x = -4x-15

b)4+(5ab-3a) - (ab+a-b)= 4+5ab-3a-ab-a+b=4+4ab-4a+b

c)( 12-2ab+3b) - (3a-8+4,5b)=13-2ab+3b-3a+8-4,5b= 21-2ab-1,5b-3a

d)-(-5+y)+(2y-x-xy)=5-y+2y-x-xy= 5+y-x-xy

e)-( 2x-3)-(3-0,5x+xy+2)=-2x-3-3+0,5x-xy-2= -1,5x-8-xy

zadanie 3

a) 3a-2b-7a-b= -4a-3b

b) x-x+4x+( -5x)=-x

c) 4x-7+3-5x=-x-4

d) xy+4y+2x+4-6y+yx=-2y+2x+4

e) 6-6x-a-5x-4,2a-1+ x=5-10x-5,2a

zadanie 4

-4xy-5x-9 ∆ =-6xy-x-2

∆= -2xy -4x- 7

musisz w ten trójkąt wstawić to równianie

zadanie 5

(-xy-4x+1)-(-xy-4x+1)= -xy-4x+1+xy+4x -1= 0

Szczegółowe wyjaśnienie:

piątego zadnia nie umiem i nie wiem czy ten jeden sposób jest dobrze ale pozostałych jestem pewna :D