Odpowiedź :
Odpowiedź:
Szczegółowe wyjaśnienie:
a) 5(1-x) +3 = -7
5-5x+3 = -7
-5x = -7 -5 - 3
-5x = -15 | /(-5)
x= 3
b) 3(x+4) - (2x-5) = 2(1-2x)
3x+12 -2x + 5 = 2- 4x =
3x-2x+4x = 2-12-5
5x = -15 | /5
x=-3
c) tutaj trzeba wszystko ponożyc przez 3 aby pozbyc sie ułamka , wiec bedzie :
2x-3 = 1,5+3x
2x-3x = 1,5+3
-x = 4,5
x = -4,5
d) tu trzeba razy 2 zeby sie pozbyc ułamka , wiec bedzie :
y+3 -2 = 9 +2y
y+1 = 9 +2y
y-2y = 9-1
-y = 8
y = -8
Średnia arytmetyczna : x + 2x + x+3 = 17
4x +3 | /3 (bo sa trzy liczby ) = 17
1 1/3 x + 1 = 17
1 1/3 x = 16
x= 12
Odpowiedź:
Szczegółowe wyjaśnienie:
a) 5(1-x)+3= -7
5-5x+3=-7
8-5x=-7/-8
-5x=-15/:(-5)
x=3
b) 3(x+4)-(2x-5)=2(1-2x)
3x+12-2x+5=2-4x
x+17=2-4x
x+4x=2-17
5x=-15/:5
x=-3
c) (2x-3):3=0,5+x/x6
2(2x-3)=3+6x
4x-6=3+6x
4x-6x=3+6
-2x=9/:(-2)
x=4,5
d) ((y+3)/:2)-1=4,5+y/x2
y+3-2=9+2y
y+1=9+2y
y-2y=9-1
-y=8
y=-8
(x+2x+(x+3))1/3=17/x3
x+2x+(x+3)=51
x+2x+x+3=51
4x+3=51/-3
4x=48/:4
x=12