Odpowiedź :
Odpowiedź:
Zadanie 1
A)4x=97
B)y-5=41
Zadanie 2
A)2x-8=19
2x=19+8
2x=27|:2
x=13,5
B)4x-7=x-9
4x-x=-9+7
3x=-2|:3
x= -2/3
C)3(x+2)=2x-7
3x+6=2x-7
3x-2x= - 7-6
1x=1
x=1
Odpowiedź:
a) x · 4 = 97 lub 4x = 97
b) y - 5 = 41
Zad. 2
a) 2 X - 8 = 16
16 - 8 = 8 -> 2 X
X = 8 : 2 = 4
b) 4 X - 7 = X - 9
najpierw do obu stron można dodać 7 i wtedy nie trzeba będzie go odjąć w pierwszym przykładzie czyli:
4 x = x − 2
a dalej tak:
3 x = - 2
X = [tex]-\frac{2}{3}[/tex]
c) 3 (x + 2) = 2 X - 7
mnożymy to co wiemy czyli 3 x 2 = 6 czyi wychodzi działanie:
3 X + 6 = 2 X - 7
teraz robimy tak jak w przykładzie b), czyli:
3 X = 2 X - 13 (bo 6 + 7 = 13)
3 X - 2 = 2 X - 13 - 2
3 X - 2 X = 2 X - 13 - 2 X
X = 2 X - 13 - 2 X
X = - 13
V/\V/\V/\V/\V/\V/\V/\V/\V/\V/\V/\V/\V/\V/\V
/\\/ MAM NADZIEJĘ, ŻE POMOGŁAM. :) /\\/
\//\\//\\//\\//\\//\\//\\//\\//\\//\\//\\//\\//\\//\\//\\//\
Ps.: Sorry, że tak rozpisałam, ale chciałam lepiej wytłumaczyć no i z resztą chyba lepiej za dużo niż za mało. ;)