Doprowadz wyrazenie do najprostrzej postaci3(×+2)(y-4)+2(×-5)(7+y)​

Odpowiedź :

Hejka!!

3(x+2)(y-4) = 3(xy-4x+2y-8) = 3xy-12x+6y-24

2(x-5)(7+y) = 2(7x+xy-35-5y) = 2xy + 14x - 10y - 70

Teraz podstawiamy wcześniejsze wyniki :)

3(×+2)(y-4)+2(×-5)(7+y)​ = 3xy-12x+6y-12 + 2xy + 14x - 10y - 70 = 5xy + 2 x - 4y - 94

Powyżej rozdzieliłem te działania, dla większej czytelności, jak nie chcesz możesz je pisać od razu w jednym równaniu :D .

pozdrawiam, miłego dnia :)

Zadanie przesyłam w załączniku

Zobacz obrazek XxxPOLSKAxxX