Proszę to na jutro
plisss
![Proszę To Na Jutro Plisss class=](https://pl-static.z-dn.net/files/ded/a25ee9b25637fdf51c47686721cb3763.jpg)
Odpowiedź:
[tex](-1)^{3} = -1[/tex]
[tex](-7)^{2} = 49[/tex]
[tex](-4)^{4} = 256[/tex]
[tex](-5)^{3} = -125[/tex]
Potęgowaniem zastępujemy mnożenie, a zapis:
[tex](-1)^{3}[/tex]
znaczy to samo co -1 *(-1)*(-1)
Nie musisz nawet umieć mnożyć liczb ujemnych. Oblicz wynik tak jakbyś potęgowała liczbę dodatnią. Jeżeli potęga jest liczbą nieparzystą dodajesz minus jeżeli dodatnią to zostawiasz.
Przykład:
[tex](-3)^{4} = 81[/tex] mnożysz 3 * 3 * 3 *3 = 81 a skoro potęga to 4 czyli jest parzysta to zostawiasz
[tex](-2)^{3} = -8[/tex] mnożysz 2 * 2 * 2 = 8 a skoro potęga to 3 czyli jest nieparzysta to wystarczy wstawić minus czyli -8