Odpowiedź :
Zadanie 1. (4 punkty) Uprość wyrażenie algebraiczne.
• 2 − (4x + 5y) − 6x = 2 - 4x - 5y - 6x = - 10x - 5y + 2
• (2x − 3) − (4 − 5x) = 2x - 3 - 4 + 5x = 7x - 7
• 7(y + 3) − 2(−4 + 3x) = 7y + 21 + 8 - 6x = - 6x + 7y + 29
• −7(a − 3) + (7a − 5) = - 7a + 21 + 7a - 5 = 16
Zadanie 2.(2 punkty) Oblicz wyrażenie dla podanych wartości.
• (x − 4) + 2(4 − x) ; x = −1
(x − 4) + 2(4 − x) = x - 4 + 8 - 2x = - x + 4
x = - 1
- ( - 1 ) + 4 = 1 + 4 = 5
• −4(x + y − z) + 3x ; x = −2, y = −1, z = 3
−4(x + y − z) + 3x = - 4x -4 y + 4z + 3x = - x - 4y + 4z
x = −2, y = −1, z = 3
- ( - 2) - 4 · ( - 1 ) + 4 · 3 = 2 + 4 + 12 = 18
Zadanie 3.(2 punkty) Wyłącz czynnik przed nawias.
• 7x + 49y + 14 = 7 ( x + 7y +2)
•37a −67b + 217c - w tym przykładzie nie ma wspólnego dzielnika dla tych wyrazów, dlatego też nie wyłączymy wspólnego czynnika przed nawias
1.
[tex]2 - (4x + 5y) - 6x = 2 - 4x - 5y - 6x = 2 - 10x - 5y[/tex]
[tex](2x - 3) - (4 - 5x) = 2x - 3 - 4 + 5x = 7x - 7[/tex]
[tex]7(y + 3) - 2( - 4 + 3x) = 7y + 21 + 8 - 6x = 7y - 6x + 29[/tex]
[tex] - 7(a - 3) + (7a - 5) = - 7a + 21 + 7a - 5 = 16[/tex]
2.
[tex](x - 4) + 2(4 - x) = x - 4 + 8 - 2x = 4 - x = 4 - ( - 1) = 4 + 1 = 5[/tex]
[tex] - 4(x + y - z) + 3x = - 4x - 4y + 4z + 3x = 4z - 4y - x = 4 \times 3 - 4 \times ( - 1) - ( - 2) = 12 + 4 + 2 = 18[/tex]
3.
[tex]7x + 49y + 14 = 7(x + 7y + 2)[/tex]
w ostatnim przykładzie nie ma wspólnego dzielnika (wśród liczb całkowitych), dlatego wymyśliłam coś takiego
[tex]37a - 67b + 217c = (36 + 1)a - (66 + 1)b + (216 + 1)c = 6(6a + \frac{a}{6} - 11b - \frac{b}{6} + 36c + \frac{c}{6} )[/tex]