rozwiąsz równanie. Czy spełnia je liczba całkowita?
c) 3x^3-1+x=2(x^3-1)+x^3

bardzo prosze pomocy ale moja pani od matmy jak sprawdza proce domową to nie tyljo wynik tylko całe równanie więc czy ktoś by mógł nie samą odpowiedz napisać ? plizzzzz​


Odpowiedź :

Odpowiedź:

c)

3x³ - 1 + x = 2(x³ - 1) + x³

3x³ - 1 + x = 2x³ - 2 + x³

3x³ - 1 + x = 3x³ - 2

3x³ - 3x³ + x = - 2 + 1

x = - 1

- 1 jest liczbą całkowitą , więc liczba całkowita soełnia równanie

Rozwiązanie w załączniku

Zobacz obrazek 87hubswrz

Viz Inne Pytanie