proszę o pomoc w zadaniu
![Proszę O Pomoc W Zadaniu class=](https://pl-static.z-dn.net/files/d60/1956b0f4824620d860dfbc72fd0bea26.jpg)
Odpowiedź:
f(x) = [tex](x+5)(x-5)[/tex] g(x) = [tex]3(x+3)(x-1)[/tex]
Szczegółowe wyjaśnienie:
w pierwszym przykładzie nie musisz wyliczać, bo to zwykły wzór skróconego mnożenia [tex]x^{2} - y^{2} = (x+y)(x-y)[/tex], więc można się "wycwanić"
a w g(x) wiedząc, że postać iloczynowa ma postać [tex]a(x-x_{1})(x-x_{2})[/tex] wyliczamy [tex]x_{1}[/tex] i [tex]x_{2}[/tex] za pomocą delty
[tex]g(x) = 3x^{2} +6x-9[/tex]
Δ[tex]=36 -4(-9*3)=36+108=144[/tex]
[tex]\sqrt{}[/tex]Δ = 12
[tex]x_{1} = \frac{-6-12}{6}=-3[/tex]
[tex]x_{2}=\frac{-6+12}{6}=1[/tex]
a=3
podstawiając do [tex]a(x-x_{1})(x-x_{2})[/tex] otrzymujemy [tex]3(x+3)(x-1)[/tex]