Odpowiedź:
Tylko czwarty wyraz jest równy zero.
Szczegółowe wyjaśnienie:
Jeżeli wzór ogólny przyrównamy do szukanej wartości wyrazu otrzymamy wszystkie numery wyrazów, dla których wartość jest równa właśnie zero, zatem:
[tex]0=(n+1)(n^2-16)(n+6)[/tex]
Jest to postać iloczynowa, więc rozwiązania mamy natychmiast:
[tex]n=-1\\n=-4\\n=4\\n=-6[/tex]
Jednak należy pamiętać o tym, że [tex]n\in \mathbb{N_+}[/tex] zatem tylko i wyłącznie wartość czwartego wyrazu w tym ciągu jest równa zero. Jest więc jeden wyraz o wartości zero.