Odpowiedź :
1) -2x + 3 = 7
- 2x = 7 - 3
-2x = 4 /: (-2)
x = - 2
2) 5,3 = x - 1,4
5,3 + 1,4 = x
6,7 = x
3) - 4x - 3 = 13
- 4x = 13 + 3
- 4x = 16 /: (-4)
x = -4
powodzonka i miłego dnia :))
- 2x = 7 - 3
-2x = 4 /: (-2)
x = - 2
2) 5,3 = x - 1,4
5,3 + 1,4 = x
6,7 = x
3) - 4x - 3 = 13
- 4x = 13 + 3
- 4x = 16 /: (-4)
x = -4
powodzonka i miłego dnia :))
Odpowiedź:
1) -2x+3=7. 2) 5,3=x-1,4. 3) -4x-3=13
-2x=7-3. 5,3+1,4=x. -4x=13+3
-2x=4/:(-2) 6,7=x. -4x=16/:(-4)
x=-2. x=6,7. x=-4
Szczegółowe wyjaśnienie:
x na jedną stronę wiadome na drugą. gdy liczby zmieniają swoje miejsce to zmienia się znak na przeciwny