Oblicz, dla jakiej wartości x:
a) wartości wyrażeń 4x + 1 = 3x + 5 są równe,
b) wartość wyrażenia x - 3 jest o 5 mniejsza od wartości wyrażenia 2(x-8),
c) wartość wyrażenia 7x - 1 jest równa 1/3 wartości wyrażenia x + 7,
d) wartość wyrażenia (x2) + 3 jest o 2 większa od wartości x(x+1) + 2.
a) 4x + 1 = 3x + 5
4x - 3x = 5 -1
x = 4
b) (x-3) - 5 = 2(x-8)
x - 3 - 5 = 2x - 16
x - 2x = -16 + 8
-x = -8|* (-1)
x = 8
c) 7x - 1 = 1/3(x+7)
7x -1 = 1/3x + 7/3| *3
21x - 3 = x + 7
21x - x = 7 + 3
20x = 10|: 20
x = 1/2
d) (x2 + 3) + 2 = x(x+1) + 2
x2 + 3 + 2 = x2 + x +2
x2 - x2 - x = 2 - 3 - 2
-x = -3|* (-1)
x = 3