Odpowiedź :
Heya.
[tex]\huge\boxed{k = \frac{3x-13}{x} }[/tex]
Rozwiązanie:
[tex]kx + 11 = 3x -2 |-11\\kx = 3x-13|:x\\\\\frac{kx}{x} = \frac{3x-13}{x} \\\\k = \frac{3x-13}{x}[/tex]
Mam nadzieję że pomogłem! ~EnglishElite
Odpowiedź:
kx + 11 = 3x – 2
Uporządkujmy tą funkcję.
kx-3x+11+2=0
(k-3)x+13=0
a=k-3
b=13
Równanie ma 1 rozwiążanie, gdy a≠0, zatem:
k-3≠0
k≠3
Równanie ma nieskończenie wiele rozwiązań,gdy a=0 i b=0, zatem:
k-3=0 i 13≠0
k=3
Oba warunki nie są zachowane,więc to równanie, bez względu na parametr nigdy nię będzie mało nieskończenie wiele rozwiązań(tożsamościowe).
Brak rozwiązań, gdy a=0 i b≠0, zatem:
k=3 i 13≠0
Oba warunki zachowane, zatem dla k=3 równanie nie będzie miało rozwazania (będzie sprzeczne).
Szczegółowe wyjaśnienie: