Rozwiąż równania

2x + 3x -4 = 4(1,5 + 1)
6x-4 = -2(x-3x)
3(2x-6) = 6(x-2)


Odpowiedź :

Odpowiedź:

Szczegółowe wyjaśnienie:

a) 2x + 3x -4 = 4(1,5 + 1) |wymnażamy nawias

2x+3x-4=6+4 |uporządkowujemy

5x-4=10 |x przenosimy na jedną stronę, a liczby na drugą, pamiętając o zmianie znaku

5x=14 |dzielimy przez 5

x = 2,8

b) 6x-4 = -2(x-3x) |odejmujemy x w nawiasie

6x-4=-2(-2x) |wymnażamy nawias

6x-4=4x  |x przenosimy na jedną stronę, a liczby na drugą, pamiętając o zmianie znaku

2x = 4

x= 2

c) 3(2x-6) = 6(x-2) |wymnażamy nawiasy

6x-18=6x-12 |skracamy te same znaki po dwóch stronach

-18 = -12

to oznacza, że jest to równanie sprzeczne: x∈Ф

Odpowiedź:

2x +3x -4= 4( 1,5 +1)

2x+3x-4= 6 +4

   5x= 6+4 +4

     5x= 14  /:5

     x= 2 i 4/5

spr...    2*14/5 +3*14/5 -4= 6+4

    28/5 + 42/5 -4= 6+4

          5 i 3/5 + 8 i 2/5-4= 10

              14-4=10

                 10=10

              L=P

6x-4 = - 2 (x-3x)

     6x-4= -2x +6x

       6x -6x + 2x= 4

         2x=4  /:2

            x=2

spr...    6*2 -4= -2*2 +6*2

               12-4= -4+12

                8=8

                L=P

 3( 2x-6) = 6 ( x-2)

         6x -18= 6x -12

          6x-6x = -12 +18

                0≠ 6

            L≠P

             równanie sprzeczne

Szczegółowe wyjaśnienie: