Odpowiedź :
Rozwiązanie:
[tex]x^{2}+y^{2}-4x-4y+6=0\\S=(a,b)\\-2a=-4\\a=2\\-2b=-4\\b=2\\S=(2,2)\\r=\sqrt{a^{2}+b^{2}-c} =\sqrt{4+4-6}=\sqrt{2} >0[/tex]
Zatem faktycznie jest to równanie okręgu.
Równanie okręgu to równanie postaci ogólnej:
[tex](x-x_0)^2+(y-y_0)^2=r^2[/tex], gdzie:
- punkt [tex](x_0,y_0)[/tex] jest środkiem okręgu
- [tex]r[/tex] jest promieniem okręgu
Sprawdzam więc, czy równanie [tex]x^2+y^2-4x-4y+6=0[/tex] da się przekształcić do postaci ogólnej równania okręgu:
Sprowadzam do wzorów skróconego mnożenia:
[tex]x^2+y^2-4x-4y+6=0\\(x^2-4x+4)-4+(y^2-4y+4)-4+6=0\\(x^2-4x+4)+(y^2-4y+4)-2=0\\(x-2)^2+(y-2)^2-2=0\\(x-2)^2+(y-2)^2=2[/tex]
Równanie dało się przekształcić do postaci ogólnej równania okręgu. Wyraża ono okrąg o środku w punkcie [tex](2,2)[/tex] i promieniu równym [tex]\sqrt{2}[/tex], zatem jest to prawidłowe równanie okręgu.