1.Zredukuj wyrazy podobne, a następnie oblicz wartość wyrażenia algebraicznego:

3a −6 + 5a + 2 − 2a +3 dla a = −2


2.Zredukuj wyrazy podobne, a następnie oblicz wartość wyrażenia algebraicznego:

7x + 3y + 8 − 8x + 7y dla x = 4, y = −0,5


3.Przekształć do najprostszej postaci

4 (2x+6) =


4.Przekształć do najprostszej postaci

-4 (3a-7)=


5.Przekształć do najprostszej postaci

-2a (5a -6) =


6.Przekształć do najprostszej postaci

5m (3s+5) - 2 (9s-7) =


7.Zapisz w jak najprostszej postaci wyrażenie x − {1 − [−(1 − x) − x − (x − 1) + x] − (x − 1)}.


PROSZĘ SZYBKO O ODP MAM MAŁO CZASU!
Będzie NAJ + 21 Punktów