Odpowiedź:
metoda podstawiania:
3x+2y= 0
x-y= -5 ====> x = -5 + y
podstawiamy pod x do pierwszego równania:
3(-5+y) + 2y = 0
-15 + 3y + 2y = 0
5y = 15
y = 3
teraz podstawiamy naszą wiadomą, żeby obliczyć drugą niewiadomą:
x = -5 + y
x = - 5 + 3
x = -2
metoda przeciwnych współczynników:
3x+2y= 0
x-y= -5 /*2 (wystarczy pomnożyć razy dwa, przez co w klamerce y się wyzeruje)
3x + 2y = 0 }
2x - 2y = -10 } +
sumujemy to z góry:
5x = - 10
x = -2
podstawiamy naszą wiadomą pod równanie, aby obliczyć drugą niewiadomą:
3x + 2y = 0
3 * (-2) + 2y = 0
-6 +2y = 0
2y = 6
y = 3
i na koniec każdego można zrobić klamerkę i zapisać same wyniki:
x = -2
y = 3