24. Zapisz w jak najprostszej postaci.
a) (a + b)-(2a -b)-(a-2b)
b) (3x - y + 1) - (x + y) + (y - x)
c) -(kx + ny)-(3kx + 2ny) + (5kx - 3ny)
d) (2ab + a + 3) - (3ab - a + 3)
e) (4x2-3x) - (x + 0,1x2)-(x2 - 0,1x)
Wytłumacz ktoś pls


Odpowiedź :

Odpowiedź:

A) (a+b) - (2a-b)-(a-2b)=a+b-2a+b-a+2b=-2a+4b

b)(3x-y+1)-(x+y)+(y-x)=3x-y+1-x-y+y-x=x-y+1

c)-(kx+ny)-(3kx+2ny)+(5kx-3ny)=kx-ny-3kx-2ny+5kx-3ny=3kx-6ny

d)(2ab+a+3)-(3ab-a+3)=2ab+a+3-3ab+a-3=-ab+2a

e)(4x2-3x)-(x+0,1x2)-(x2-0,1x)4x2-3x-x-0,1x2-x2+0,1x=2,9x2-3,9x

Szczegółowe wyjaśnienie:

Jesli przed nawiasem jest znak - to znaki w tym nawiasie zmieniamy na przeciwne - /+ +/-

Jeśli przed nawiasem jest + znaki w nawiasie zostają bez zmian + -