Liczby; [tex]-\sqrt{3} , x, y, - \frac{1}{3}[/tex] w podanej kolejności tworzą ciąg geometryczny. Liczba odwrotna do sumy liczb x i y wynosi:
a) [tex]\frac{\sqrt{3}-3}{2}[/tex]
b) [tex]\frac{\sqrt{2}+3}{2}[/tex]
c) [tex]\frac{\sqrt{3} }{3}[/tex]
d) [tex]-\frac{\sqrt{3} }{3}[/tex]
Potrzebne z obliczeniami choćby do poprawnej odpowiedzi.


Odpowiedź :

Rozwiązanie:

Z tego ciągu łatwo jest wyznaczyć iloraz, gdyż:

[tex]q^{3}=\frac{\frac{1}{3} }{\sqrt{3} } =\frac{1}{3\sqrt{3} } =\frac{\sqrt{3} }{9} \\q=\sqrt[3]{\frac{\sqrt{3} }{9}} =\frac{\sqrt{3} }{3}[/tex]

Teraz można obliczyć [tex]x[/tex] i [tex]y[/tex] :

[tex]x=-\sqrt{3} q=-1\\y=xq=-\frac{\sqrt{3} }{3}[/tex]

Obliczamy sumę tych liczb:

[tex]x+y=-1-\frac{\sqrt{3} }{3}=\frac{-3-\sqrt{3} }{3}[/tex]

Obliczamy odwrotność tej liczby:

[tex]\frac{1}{x+y} =\frac{3}{-3-\sqrt{3} } =\frac{3(-3+\sqrt{3} )}{9-3} =\frac{-3+\sqrt{3} }{2} =\frac{\sqrt{3} -3}{2}[/tex]

Odpowiedź: [tex]A[/tex].