Odpowiedź :
Rozwiązanie:
Jeżeli podana liczba nie jest dzielnikiem wyrazu wolnego wielomianu, to jej nie sprawdzamy.
a)
[tex]x^{3}+3x^{2}-4=0\\W(-1)=-1+3-4=-2\neq 0\\W(1)=1+3-4=0[/tex]
Liczba [tex]1[/tex] spełnia to równanie.
b)
[tex]x^{3}+8x^{2}+17x+6=0\\W(-3)=-27+72-51+6=0\\W(-1)=-1+8-17+6=-4\neq 0\\W(1)=1+8+17+6=32\neq 0[/tex]
Liczba [tex]-3[/tex] spełnia to równanie.
c)
[tex]6x^{3}+x^{2}-4x+1=0\\W(-1)=-6+1+4+1=0\\W(1)=6+1-4+1=4\neq 0[/tex]
Liczba [tex]-1[/tex] spełnia to równanie.
d)
[tex]x^{3}+3x^{2}-x-3=0\\W(-3)=-27+27+3-3=0\\W(-1)=-1+3+1-3=0\\W(1)=1+3-1-3=0[/tex]
Wszystkie podane liczby spełniają to równanie.
Odpowiedź:
x^3+3x^2-4=0
podstawiamy (-3)
(-3)^3+3*(-3)^2-4=0
-27+3*9-4=0
-27+27-4=0
-4=0 sprzeczne
x^3+3x^2-4=0
podstawiamy (-1)
(-1)^3+3*(-1)^2-4=0
-1+3-4=0
2-4=0
-2=0
sprzeczne
x^3+3x^2-4=0
podstawiamy 1
1^3+3*1^2-4=0
1+3-4=0
4-4=0
0=0
Liczba 1 spełnia równanie
I tak w kolejnych przykładach podstawiać za x wskazane liczby. Jeżeli lewa strona = prawej to liczba spełnienia równanie.
Szczegółowe wyjaśnienie: