1. Przekształć iloczyn na sumę.

3( a - 4 )=

2. Zapisz w jak najprostszej postaci.

4( 2a - 1 ) + 3 (1 - a )=


3. Wykonaj mnożenie.

( x+3 ) (y + 2 )=


4. Wykonaj mnożenie i zredukuj wyrazy podobne

( a + 2 )( a + 3 )=


5. Zapisz w jak najprostszej postaci.

3( 2a2 - 1 ) - ( a + 2 )( a + 2 ) =


Odpowiedź :

Odpowiedź:

1. 3a+(-4)

2. (2a-1)+3(1-a)= 2a-1+3-3a= -1a+2

Odpowiedź:

1)  3( a - 4 )=3a-12

2) 4( 2a - 1 ) + 3 (1 - a )=8a-4+3-3a=5a-1

3) ( x+3 ) (y + 2 )= xy+2x+3y+6=xy+5y+6

4) ( a + 2 )( a + 3 )= [tex]a^{2}[/tex]+3a+2a+6=[tex]a^{2}[/tex]+5a+6

5)3( 2a2 - 1 ) - ( a + 2 )( a + 2 ) = 6[tex]a^{2}[/tex]-3-[tex]a^{2}[/tex]-2a-[tex]a^{2}[/tex]-2a=4[tex]a^{2}[/tex]-4a-3

liczę na naj

jeśli maz kłopoty z matematyką to udzielam korepetycji po więcej informacji zapraszam na priv

Szczegółowe wyjaśnienie: