Odpowiedź :
Odpowiedź w załączniku
Mam nadzieje, że pomogłem
1.
[tex]x =-2[/tex]
(-2³)+4×(-2)=(-8)+(-8)=(-16)
[tex]x = - 1[/tex]
(-1³)+4×(-1)=(-1)+(-4)=-5
[tex]x = 1[/tex]
1³+4×1=1+4=5
[tex]x = 2[/tex]
2³+4×2=8+8=16
2.
[tex]x = - 2[/tex]
(-2³)+5×(-2²)-(-2)=(-8)+5×4+2=(-8)+20+2=12+2=14
[tex]x = - 1[/tex]
(-1³)+5×(-1²)-(-1)=(-1)+5×1+1=(-1)+5+1=5
[tex]x = 1[/tex]
1³+5×1²-1=1+5×1-1=1+5-1=5
[tex]x = 2[/tex]
2³+5×2²-2=8+5×4-2=8+20-2=26
Nie wiem czy dobrze, bo w tych "-x³+4x" i "-x³+5x²-x" na początku jest "-" co jest tak trochę bez sensu jeśli w wymienionych liczbach jest cyfra z minusem i bez więc wynik wyszedłby ten sam dlatego na początkach nie zapisałam tego minusa. *Nie umiem tłumaczyć shshhs*