Kwadrat liczby -1 1/6 to :
A) 1 1/36
B)-2 1/3
C)-1 13/36
D) 1 13/36
Proszę o dokładne działanie wytłumaczone i rozpisane
Plisss na dzisiaj !!!!


Odpowiedź :

Odpowiedź:

[tex]{ - 1 \frac{1}{6} }^{2} = - { (\frac{7}{6}) }^{2} = - \frac{49}{36} = - 1 \frac{13}{36} [/tex]

Odpowiedź:

[tex] - 1 \frac{1}{6} = - \frac{7}{6} \\ ( - \frac{7}{6} ) {}^{2} = \frac{49}{36} [/tex]

[tex] = ( - \frac{7}{6} \times - \frac{7}{6} )[/tex]

Szczegółowe wyjaśnienie:

najpierw zamieniamy na postać mieszaną, następnie potęgujemy, gdy ułamek jest w kwadracie minusy się redukują, a liczby na swoich poziomach mnożą się przez siebie -7*-7 i -6*-6