Odpowiedź :
Odpowiedź:
a) mamy już przeciwne współczynniki przy y ( - 1 i 1) więc dodajemy stronami
x+y+x - y=5+3
2x=8/:2
x=4 podstawiamy x do pierwszego równania
x+y=5
4+y=5
y=5 - 4
y=1
spr x+y=5 4+1=5 5=5
x - y=3 4 - 1=3 3=3
b) mamy już przeciwne współczynniki przy y ( - 4 i 4) więc dodajemy stronami
3x - 4y+2x+4y=10+20
5x=30/:5
x=6 podstawiamy x do drugiego równania równania
2x+4y=20
2*6+4y=20
12+4y=20
4y=20 - 12
4y= 8/:4
y= 2
spr 3x - 4y=10 3*6 - 4*2=10 18 - 8=10 10=10
2x+4y=20 2*6+4*2=20 12+8=20 20=20
c) mamy już przeciwne współczynniki przy x ( - 7 i 7) więc dodajemy stronami
- 7x+2y+7x - 4y=4+6
- 2y=10/:( - 2)
y= - 5 podstawiamy y do drugiego równania równania
7x - 4y=6
7x - 4*( - 5)=6
7x +20=6
7x=6 - 20
7x= - 14/:7
x= -2
spr - 7x+2y=4 - 7*( - 2)+2*( - 5)=4 14 - 10=4 4=4
7x - 4y=6 7*( - 2) - 4*( - 5)=6 - 14+20=6 6=6
d) mamy już przeciwne współczynniki przy x ( - 12 i 12) więc dodajemy stronami
12x - 8y - 12x +6y=20 - 24
- 2y= - 4/:( - 2)
y=2 podstawiamy y do pierwszego równania równania
- 12x+6y= - 24
- 12x+6*2= - 24
- 12x+12= - 24
-12x= - 24 - 12
- 12x= - 36/:( - 12)
x=3
spr 12x - 8y=20 12*3 - 8*2=20 36 - 16=20 20=20
- 12x+6y= - 24 - 12*3+6*2= - 24 - 36+12= - 24 - 24= - 24
Szczegółowe wyjaśnienie: