Rozwiąż równania. Rozwiązania zapisz poniżej.



a) 4x – 3(x – 3) = x – 4













b) 2x - (3 – 2x) = 5 + x – x













c) 5(x - 2) + (3 + x) = 6x – 7









d) - (x + 1) + 8x = 5x – 9









e) 2(2x + 1) = 4x + 3









f) 9x + 3 = 7(x – 2) + 17







g) 5x – 9 + x = 3(2x – 3)









h) 4(3x – 2) + 5 = 2(6x – 4) + x​


Odpowiedź :

A) 4x-3(x-3)=x-4
4x-3x+9=x-4
X-x=-4-9
0=-13
B)2x-(3-2x)=5+x-x
2x-3+2x=5
4x=5+3
4x=8
X=2
C)5(x-2)+(3+x)=6x-7
5x-10+3+x=6x-7
6x-7=6x-7
6x-6x=-7+7
0=0
Tylko tyle mogę

Odpowiedź:

a) 4x-3(x-3)=x-4

4x- 3x+9=x-4

4x-3x-x=-4-9

0=-13 --------------------- sprzeczność

b) 2x-(3-2x)=5+x-x

2x- (3-2x)-(5+x-x)

2x+2x-3-5=0

4x-8=0 /:4

x=8/4

c)

5(x - 2) + (3 + x) = 6x - 7

5x - 10 + 3 + x = 6x - 7

6x - 6x = - 7 + 10 - 3

 0 = 0 ---------------- tożsamość

d)

- (x + 1) + 8x = 5x - 9

- x - 1 + 8x = 5x - 9

 7x - 5x = - 9 + 1

 2x = - 8    |:2

  x = - 4

e)

2(2x + 1) = 4x + 3

4x + 2 = 4x + 3

4x - 4x = 3 - 2

  0 = 1  ---------------sprzeczność

f)

9x + 3 = 7(x - 2) + 17

9x + 3 = 7x - 14 + 17

9x - 7x = 3 - 3

 2x = 0      |:2

  x = 0  

g)

5x - 9 + x = 3(2x - 3)

6x - 9 = 6x - 9

6x - 6x = - 9 + 9

 0 = 0   -------------------- tożsamość (każda liczba jest rozwiązaniem)

h)

4(3x - 2) + 5 = 2(6x - 4) + x

12x - 8 + 5 = 12x - 8 + x

12x - 12x - x = -8 + 8 - 5

-x = -5      |:(-1)

  x = 5

Liczę na najj i serduszko <3