Opuść nawiasy, a następnie zredukuj wyrazy podobne: a) (2x+3y) + 2x-3y= b) (3x-5y) - (4x-3y) = c) (2a+5b) + (4b-3c) - (5c-6a) =

Odpowiedź :

Zadanie

a)

(2x + 3y) + 2x - 3y = 2x + 3y + 2x - 3y = 4x

b)

(3x - 5y) - (4x - 3y) = 3x - 5y - 4x + 3y = -x - 2y

c)

(2a + 5b) + (4b - 3c) - (5c - 6a) = 2a + 5b + 4b - 3c - 5c + 6a = 8a + 9b - 8c

Odpowiedź:

a.) (2x+3y) + 2x - 3y = 2x + 3y + 2x - 3y = 4x

3y sie redukuje

b.) (3x-5y) - (4x-3y) = 3x - 5y - 4x + 3y = -1x + 2y

c.) (2a+5b) + (4b-3c) - (5c-6a) = 2a + 5b - 4b +3c = 2a + b +3c

Szczegółowe wyjaśnienie:

1. jeśli mamy np. 1b to nie piszemy tej jedynki z przodu tylko po prostu b

2. jeśli przed nawiasem mamy znak +/- to w środku nawiasu znaki się zmieniają na przeciwne.

Mam nadzieje, że pomogłam.

Liczę na naj