Z 1
3(x - 1) = x + 7
3(5 - 1) = 5 + 7
15 - 3 = 5 + 7
12 = 12
Odp: Liczba 5 jest rozwiązaniem równania
Z 2
4 - ½x = -2x + 3/ 4
4 - ½ × (-5) = -2 × (-5) + 3/ 4
4 + 5/ 2 = 10 + 3/ 4
4/ 1 + 5/ 2 = 13/ 4
8/ 2 + 5/ 2 = 13/ 4
12/ 2 = 13/ 4
6 = 3 ¼
Liczba (-5) nie jest rozwiązaniem równania
4 - ½ × 4 = -2 × 4 + 3/ 4
4 - 2 = -8 + 3/ 4
2 = -5/ 4
2 = -1¼
Liczba 4 nie jest rozwiązaniem równania
4 - ½ × 2 = -2 × 2 + 3/ 4
4 = -¼
Liczba 2 nie jest rozwiązaniem równania
(Coś w tym zadaniu zrobiłam źle xD)
Z 3
7x = -35 / ÷7
x = -5
Spr.
7 × (-5) = -35
-35 = -35
Odp: Rozwiązaniem równania jest -5
Z 4
-(1 - x²) + 1 = x²
-(1 - 1²) + 1 = 1²
-1 + 1 + 1 = 1
2 = 1
Odp: Liczba 1 nie jest rozwiązaniem równania
Z 5
8 - 2x/ 4 + 2x = 1,5x + 2
8 - 2 × (-1)/ 4 + 2 × (-1) = 1,5 × (-1) + 2
10/ 4 - 2 = -1,5 + 2
10/ 4 - 8/ 4 = 0,5
½ = ½
Odp: Pierwiastek -1 jest rozwiązaniem równania
Z 6
a) x² + 8 = 0
-4² + 8 = 0
To równanie ma jedno rozwiązanie
b) 3x + 7 = 4
3 × (-4) + 1 + 7 = 4
3 × (-3) + 2 + 7 = 4
Odp: To równanie ma kilka rozwiązań