Odpowiedź :
Szczegółowe wyjaśnienie:
9i1/2 - 11/8 × 6 =
19/2 - 33/4 =
38/4 - 33/4 =
5/4 = 1 I 1/4( 1,25)
jeśli nie zrozumiel*s jakiegoś kroku to napisz A ja postaram się opisać to w kom
Odpowiedź:
9 i ½-1 i ⅜= 9 i 4/8-1 i ⅜×6=9 i 4/8 -(11/8 ×6/1)=9 i 4/8-33/4= 9 i 4/8 - 8 i ¼= 9 i 4/8-8 i 2/8= 1 i 2/8=1 i 1/4
Szczegółowe wyjaśnienie:
Musisz rozszerzyć mianownik (liczba na dole czyli jak masz np ⅚ to 6) do tego samego mianownika co drugi ułamek ma. W tym przypadku rozszerzyłam z ½ do 4/8, pomnożyłam mianownik razy 4 i wyszło 8 i liczebnik razy 4 i wyszło 4 czyli razem 4/8. W niektórych przypadkach np jak masz ½ i ⅖ to rozszerzasz mianownik do 10 (najmniejsza wspólna wielokrotność) czyli w pierwszym ułamku mnożysz przez 5 i masz 5/10, a w drugim mnożysz przez 2 i masz 4/10.
Mam nadzieję, że pomogłam.
Jak masz jakiś problem pisz w kom.