Rozwiąż równanie:

a) (2x-1)^2=25
b) 3(x+1)^2-2=0

dam naj jak będzie poprawnie.


Odpowiedź :

W moich obliczeniach D oznacza dużą deltę

1)

(2x - 1)^2 - 25 = 0

4x^2 - 2*2x*1 + 1^2 - 25 = 0

4x^2 - 4x - 24 = 0

x^2 - x - 6 = 0

D = b^2 - 4*a*c = (-1)^2 - 4*1*(-6) = 1 + 24 = 25

Pierwiastek z D = 5 >0 więc są 2 miejsca zerowe

x1 = (-b - (pierwiastek z D))/2a = (-(-1)-5)/2 = (-4/2) = -2

x2 = (-b + (pierwiastek z D))/2a = (-(-1) + 5)/2 = 6/2 =3

2)

3(x+1)^2 - 2 = 0

3 * (x^2 + 2*x*1 + 1^2) - 2 = 0

3x^2 + 6x + 3 - 2 = 0

3x^2 + 6x + 1 = 0

D = b^2 - 4*a*c = 6^2 - 4*3*1 = 36 - 12 = 24 > 0 czyli są 2 miejsca zerowe

Pierwiastek z D = pierwiastek z 24 = 2 pierwiastki z 6 (bede zapisywać jako 2p6)

x1 = (-6 - 2p6)/6 = (-3 - p6)/3

x2 = (-6 + 2p6)/6 = (-3 + p6)/3