SZYBKO POTRZEBUJE NA TERAZ

1. Wykonaj mnożenie: 2x (6x - 10)
2. Wykonaj mnożenie: -x (4 - 5y)
3. Uprość wyrażenie: x (x - 2y²) - 2y (xy - 3)
4. Opuść nawiasy i zredukuj wyrazy podobne: (x - 2y) - (y - 3x)
5. Uporządkuj wyrazy, a następnie zredukuj wyrazy podobne: (-2a) x 5 x (-b) + a x 7ab - 2b x (-3a) x 2a


Odpowiedź :

Odpowiedź:

2x(6x-10)=8x²-20x

-x(4-5y)= - 4x+5xy

x(x-2y²)-2y(xy-3)= x²-2xy²-2y²x+6

(x-2y)-(y-3)= x-2y-y-3x=-2x-3x

5 nie umiem, mam nadzieję że te obliczenia wyżej są dobrze:)

Odpowiedź:

1. 2x (6x - 10) *musimy pomnożyć nawias przez 2x* = 12x² - 20x

2. -x (4 - 5y) = -4x + 5xy

3. x(x - 2y²) - 2y(xy - 3) = x² - 2xy² - 2xy² + 6y = x² - 4xy² + 6y

4. (x - 2y) - (y - 3x) = x - 2y - y - 3x = -2x - 3y

5. (-2a) x 5 x (-b) + a x 7ab - 2b x (-3a) x 2a = 10abx + 7a²b + 12a²b = 10abx + 19a²b

Szczegółowe wyjaśnienie: