Odpowiedź :
Odpowiedź:
[tex]3 - \frac{3x}{2} = \frac{5}{8} - \frac{4x - 3}{6} [/tex]
| *24
[tex]72 - 36x = 15 - 16x + 12[/tex]
[tex]- 36x + 16x = 27 - 72 \\ - 20x = - 45 \\ x = \frac{9}{4} [/tex]
Odpowiedź:
Szczegółowe wyjaśnienie
Pomnóż obie strony równania przez 24
72-36x=15-4(4x-3)
Każdy wyraz z nawiasu pomnóż przez -4
72-36x=15-16x+12
Dodaj liczby
72-36x=27-16x
Następnie przenieś wyrazy
72-36x+16x=27
Przenieś stałą na prawą stronę i zmień jej znak przeciwny
-36x+16x=27-72
Oblicz sumę wyrazów podobnych
-36x+16x=27-72 -20x=27-72
Oblicz różnicę
-20x=-45
Podziel obie strony równania przez - 20
x=9/4
Jakby co jest wynik jest zapisany w ułamku, nie miałam tej funkcji w kalkulatorze żeby tak to zapisać dlatego informuje