Odpowiedź :
a) -6c - (3c + 2) = -6c -3c - 2 = -9c - 2
b) 7x - 8 - (5x + 6) = 7x - 8 - 5x - 6 = 2x - 14
c) 9y - (8 - 3y) + 16 = 9y - 8 + 3y = 12y - 8
d) 5x - (2 - 4x) + 8x - 7 = 5x - 2 + 4x + 8x - 7 = 17x - 9
f) -4 (3x - 6) - 3 (2+7x) = -4 + 3x - 6 -3 + 2 + 7x = 10x - 11
g) 5(3z - 7) - 9(-8z - 6) = 5 + 3z - 7 - 9 - 8z - 6 = -5z - 19
h) 7x - 3(5x + 2) - 6(7 + 2x) = 7x - 3 + 5x + 2 - 6 + 7 + 2x = 14x
♦ Jeżeli przed nawiasem jest znak + lub nie ma, nic po prostu przepisujemy to co jest w nawiasie bez zmienionych znaków.
♦ Jeżeli przed nawiasem jest znak - przepisujemy to co jest w nawiasie ze zmienionym znakiem (np. jak w nawiasie jest -3 to przepisujemy 3).
Szczegółowe wyjaśnienie:
a)-6c-3c-2=-9c-2
b)7x-8-5x-6=-14-12x
c)9y-8+3y+16=16+12y
d)5x-2+4x+8x-7=17x-9
e)6+5c+8-10c=-5c+14
f)-12x+24-6-21x=-33x+18
g)15z-35+72z+54=87z+19
h)7x-15x-6-42-12x=-20x-48
chyba dobrze ale na szybko