Rozwiązanie:
[tex](x+1)^{2}+(y-2)^{2}=25[/tex]
[tex]y=-\frac{5}{3}x+\frac{35}{3}[/tex]
Wstawiamy drugie równanie do pierwszego i dostajemy:
[tex]x^{2}+2x+1+(-\frac{5}{3}x+\frac{35}{3}-\frac{6}{3})^{2}=25\\x^{2}+2x+1+(-\frac{5}{3}x+\frac{29}{3})^{2} =25\\x^{2}+2x+1+\frac{25}{9}x^{2}-\frac{290}{9} x+\frac{841}{9}=25\\9x^{2}+18x+9+25x^{2}-290x+841=225\\34x^{2}-272x+625=0\\\Delta=73984-4*34*625=73984-85000=-11016<0[/tex]
Wzajemne położenie okręgu i prostej:
brak punktów wspólnych (nie przecinają się)