Zredukuj wyrazy podobne



a) 7a + 3b + 4c + 5a – 2b – 8c = 12a+1b-4c





b) – 4a + 5b – 7 – 2a – 3b + 3 = 6a-2b





c) x – 2y – 4 – 2x – 5 + y – 3 + 2x – 6y =









Doprowadź do najprostszej postaci:



a) – ( 2a – 3b + 5 ) + ( 4a – 7b + 3 ) – ( – 3a – 2b – 1 ) =





b) ( 4a + 2b – 7 ) – ( a – 3b – 4 ) – ( 2a – b – 3 ) =





c) 2 ( 3a – 4b + c ) – 5 ( 3a + b – 2c ) =





d) – 7 ( 2a + 3b ) – 9 ( a – 2b ) – 3 ( 3a + 4b ) =


Odpowiedź :

Odpowiedź:

Do redukcji:

a) = 12a+b-4c ( podkreślasz 7a z +5a;innym kolorem "+3b" z "-2b";następnym kolorem "+4c z "-8c" )

b) = -6a+2b-4 ( podkreślasz "-4a" z "-2a";innym kolorem "+5b" z "-3b";następnym kolorem "-7" z "+3" )

c) = x-7y-12 ( podkreślasz "x" z "-2x" z "+2x" ( przekreślasz "-2x" i "2x" );innym kolorem "-2y" z "y" z "-6y";następnym kolorem "-4" z "-3" z "-5"

Do najprostszej postaci

a) = -2a + 3b - 5 +4a -7b +3 +3a -2b -1= 5a-6b-3

(podkreślasz "-2a" "+4a" "3a"; innym kolorem "+3b" "-7b" "-2b"; następnym kolorem "-5" "+3" "-1")

b) = 4a+2b-7-a+3b+4-2a+b+3= a+6b (podkreślasz "4a" "-a" "-2a"; innym kolorem "+2b" "+3b" "+b"; następnym kolorem "-7" "+4" "+3" Ale z tego wychodzi 0 więc tego nie piszesz )

c) = 6a-8b+2c -15a-5b+10c= -9a-13b+12c (podkreślasz "6a" "-15a"; innym kolorem "-8b" "-5b"; następnym kolorem "+2c" "+10c")

d) = -14a-21b -9a+18b -9a-12ab= -32a -3b -12ab ( podkreślasz "-14a" "-9a" "-9a"; innym kolorem "-21b" "+18b")

Mam nadzieję że pomogłam