Rozwiąż równanie i sprawdź otrzymane rozwiązanie.
h) (x + 3) - (3 - x) = x
i) (2x - 1) + (1 - 2x) = x
proszę to do dzisiaj. Jak robicie sprawdzenie to zróbcie z L strona i P i musi być L=P


Odpowiedź :

h)

(x+3)-(3-x)=x

x+3-3+x=x

x+x-x=3-3

x=0

Sprawdzenie:

(0+3)-(3-0)=0

3-3=0

0=0

L=P

Jeżeli przed nawiasem stoi - musimy zmienić znaki w nawiasie.. Jeżeli jest + zamieniamy na - i odwrotnie

i)

(2x-1)+(1-2x)=x

2x-1+1-2x=x

2x-2x-x=1-1

-x=0

x=0

Sprawdzenie:

(2*0-1)+(1-2*0)=0

-1+1=0

0=0

L=P

Jeżeli przed nawiasem stoi + nie musimy zmieniać znaków.

Pozdrowionka! ~Wika

Odpowiedź:

Szczegółowe wyjaśnienie:

Zobacz obrazek Anlew1980