Układamy układ równań funkcji liniowej dla obu punktów i wyliczamy a oraz b.
[tex]\left \{ {{ax+b=y} \atop {ax+b=y}} \right.[/tex]
-do góry układ dla punktu A a na dole dla punktu B
[tex]\left \{ {{a+b=7} \atop {-2a+b=-2}} \right. \\\left \{ {{a =7-b} \atop {-2a+b=-2}} \right.[/tex]
-podkładamy a do równania na dole
[tex]\left \{ {{a =7-b} \atop {-14+2b+b=-2}} \right.\\\left \{ {{a =7-b} \atop {3b=12}} \right.\\\left \{ {{a =7-b} \atop {b=4}} \right.[/tex]
-wiedząc ze a = 7-b podkładamy b i mamy wyliczone a
[tex]a=7-4\\a=3[/tex]
Odpowiedź: wzór tej prostej to: [tex]f(x)=3x+4[/tex]