Rozwiąż równanie stosując przenoszenie wyrazów na drugą stronę równania ze zmienionym
znakiem. Pamiętaj o sprawdzeniu.

a) 7 - 2x = 5x + 28
b) 5x + 3x – 15 = 2x - 3
c) 8x – 12 = 3x - 17
d) 6 x + 2x – 10 = 3x + 5​


Odpowiedź :

Odpowiedź:

Szczegółowe wyjaśnienie

Zobacz obrazek Kowalczyk014

a) 7 - 28 = 5x + 2x

   -21 = 7x  /7

   -3 = x

    x = -3

spr.

7 - 2*-3 = 5*-3 + 28

7 - (-6) = -15 + 28

13 = 13

b)

8x - 15 = 2x - 3

8x - 2x = 15 - 3

6x = 12   /:6

x = 2

spr.

5*2 + 3*2 - 15 = 2*2 - 3

10 + 6 - 15 = 4 - 3

16 - 15 = 1

1 = 1

c)

8x - 3x = 12 - 17

5x = -5     /:5

x = -1

spr.

8*(-1) - 12 = 3*(-1) - 17

-8 - 12 = -3 - 17

-20 = -20

d)

8x - 3x = 5 + 10

5x = 15   /:5

x = 3

spr.

6*3 + 2*3 - 10 = 3*3 + 5

18 + 6 - 10 = 9 + 5

24 - 10 = 14

14 = 14