Odpowiedź :
Odpowiedź:
3x + 5 + x - 1 = 12
więc trzeba przenieść "iksy" na jedną stronę, a normalne liczby na drugą stronę równania. Naszym pierwszym krokiem będzie właśnie przeniesienie "iksów" i liczb, przyjęło się, że "iksy" sa po lewej :)
więc teraz mamy coś takiego:
3x - x = 12 - 5 + 1
jak zauważyłeś/aś zamieniłam czy to liczba dodatnia czy ujemna, tak właśnie się robi, chodź pewnie o tym wiesz ;)
Teraz zostało tylko rozwiązanie:
2x = 8
teraz tylko dzielimy przez liczbę "iksów" i mamy wynik!
x = 4
liczę na naj, wyjaśniłam to chyba dobrze ;)