Zad. 3
Rozwiąż układ równań metodą podstawiania:
![Zad 3 Rozwiąż Układ Równań Metodą Podstawiania class=](https://pl-static.z-dn.net/files/d98/fef9a32de4a22869f3a13f3c894f7b41.png)
Odpowiedź:
4x + 1 - 3x + y = 4x + 4(x-1)
4x + 1 - 3x + y = 4x + 4x - 4
4x - 3x - 4x - 4 x + y = - 4 - 1
-7x + y = - 5
2x - 4 + y = y - y - 1
2x + y = - 1 +4
2x + y = 3
I teraz podstawiamy do jednego dowolnego drugie:
-7x + y = - 5
2x + y = 3
y = - 5 + 7x
2x = 3 - y
y = - 5 + 7x
2x = 3 - (-5 + 7x)
y = - 5 + 7x
2x = 3 + 5 - 7x
y = - 5 + 7x
2x + 7x = 8
y = - 5 + 7x
9x = 8/9
y = - 5 + 7x
x = 8/9
Mam nadzieję że dobrze