Proszę o szybka odpowiedz , z góry dziekuję (;

(x+y) (x+y - 1) =
(5x + 3y) (x-4y - 3) =
(x-y) (x-y + 2) =
(2x - 3y) (x+y - 2)=
Należy pomnożyć sumy algebraiczne.


Odpowiedź :

Odpowiedź:

1. (x+y) (x+y-1) = x²+xy-1x+xy+y²-1y = x²+2xy-1x-1y

2. (5x+3y) (x-4y-3) = 5x²-20xy-15x+3xy-12y²-9y = 5x²-17xy-15x-12y²-9y

3. (x+y) (x-y+2) = x²-xy+2x+xy-y²+2y = x²+2x-y²+2y

4. (2x-3y)(x+y-2) = 2x²+2xy-4x-3xy-3y²+6y= 2x²-xy-4x-3y²+6y

Proszę :)

Szczegółowe wyjaśnienie:

Odpowiedź znajdziesz w załączniku ;)

Zobacz obrazek Korneliagrzybek