Odpowiedź:
x = -12/29 (słownie: minus dwanaście dwudziestych dziewiątych)
Szczegółowe wyjaśnienie:
x/3 - 1/2 = 3x - (x-2)/4 / mnożymy obustronnie przez 12 żeby pozbyć się wszystkich ułamków
12 (x/3) - 12 (1/2) = 12 (3x) - 12 ( (x-2)/4)
4x - 6 = 36x - 3(x-2)
4x - 6 = 36x -3x+6
4x - 6 = 33x +6
4x - 33x = 6+6
-29x = 12
x = -12/29
Sprawdzenie:
lewa strona: (-12/29)/3 - 1/2 = -12/ (3 razy 29) - 1/2 = -4/29 - 1/2 =
-8/58 - 29/58 = -37/58
prawa strona: 3 (-12/29) - (-12/29 - 2)/4 = -36/29 - (-12/29 - 58/29)/4 =
-36/29 - (-70/29)/4 = -36/29 - (-70/ (29 razy 4)) = -36/29 - (-35/58) =
-36/29 + 35/58 = -72/58 + 35/58 = -37/58
Lewa strona = prawa strona
A swoją drogą, to ktoś miał chyba ciężki dzień tworząc to zadanie, wynik "po zbóju"...