Odpowiedź :
1. Przepisujemy wyrażenie
k + 10 (k + 5) + 100 (k + 7) =
2. Doprowadzamy do prostszej postaci
k + 10k + 50 + 100k + 700
2. Podstawiamy za k = 2
2 + 10 • 2 + 50 + 100 • 2 + 700 =
3. Obliczamy wartości liczbową wyrażenia arytmetycznego
- najpierw mnożymy
- potem wszystko dodajemy
2 + 20 + 50 + 200 + 700 = 972
I gotowe ;)
Odpowiedź:
k+10(k+5)+100(k+7)
Za liczbę pozdrawiamy liczbę i obliczamy według kolejności działań
2+10*(2+5)+100*(2+7) = 2+10*7+100*9=2+70+900=972
Szczegółowe wyjaśnienie:
Mam nadzieję, że dobrze ^-^