Odpowiedź :
Hej!
a₃ = a₁ + 2r
a₅ = a₁ + 4r
{a₁ + 2r = 4 / * (-1)
{a₁ + 4r = 2
{-a₁ - 2r = -4
+ {a₁ + 4r = 2
--------------------
2r = -2 / : 2
r = -1
a₁ + 2 * (-1) = 4
a₁ - 2 = 4 / + 2
a₁ = 6
aₙ = a₁ + (n - 1) * r
aₙ = 6 + (n - 1) * (-1)
aₙ = 6 - n + 1
aₙ = -n + 7
Pozdrawiam! - Julka
Odpowiedź:
Wzór ogólny ciągu arytmetycznego:
an = a1 + (n - 1) • r
a3 = 4
a5 = 2
Obliczamy potrzebne do wzoru dane:
a3 + 2r = a5
4 + 2r = 2
2r = 2 - 4
2r = -2 /: 2
r = -1
a1 = a3 - 2r
a1 = 4 - 2 • (-1)
a1 = 4 + 2
a1 = 6
Mamy już potrzebne dane więc podstawiamy do wzoru:
an = 6 + (n - 1) • (-1)
an = 6 - n + 1
an = 7 - n