Proszę o rozwiązanie i wytłumaczenie kroków

[tex]\frac{3}{x+2} +\frac{2(x-5)}{x+2} =\\\frac{1}{x-2} -1=\\\frac{x+3}{2} *\frac{16}{x^{2} -9} =\\\frac{3x-3}{5x+10} : \frac{3x^{2} -3}{10x^{2} -40} =[/tex]


Odpowiedź :

Odpowiedź:

1]

najpierw dziedzina [ mianowniki różne od 0]

x+2≠0                         x≠-2

mianowniki są takie same, dodaj liczniki

3/(x+2)  +  [2( x-5)]/(x+2)=  ( 3+ 2x-10)/( x+2)= ( 2x-7)/(x+2)

2]

x-2≠0          x≠2

sprowadz do wspólnego mianownika

( 1- 1*( x-2)  ) /(x-2)= ( 1-x+2)/( x-2)= (3-x)/(x-2)

3]

x²-9≠0         x≠3  i  x≠ -3

mianownik drugiego ułamka rozpisz x²-9=(x+3)(x-3)

wtedy jeden z tych nawiasów ( x+3)  skróci się z licznikiem pierwszego ułamka i masz

= 1/2* 16( x-3) =  16/ [ 2*( x-3)]=  8/(x-3)

4]

w dzieleniu wytażeń wymiernych w dziedzinie uwzględniasz oprócz mianowników jeszcze licznik dzielnika

5x+10≠0                x≠-2

3x²-3≠0       3(x²-1)≠0          3( x+1)(x-1)≠0         x≠1      x≠-1

10x²-40≠0       10(   x+2)(x-2)≠0         x≠-2      x≠2

mnożysz pierwszy ułamek przez odwrotnośc drugiego =

(3x-3) /(5x+10)   *   ( 10 x²-40) /( 3x²-3)=

[ 3( x-1)  *   10 ( x+2)(x-2) ] /  [ 5( x+2)  *   3 (x+1)(x-1)]

skracasz, co się da

=  2(x-2)/(x+1)=( 2x-4)/( x+1)

Szczegółowe wyjaśnienie: