1. Zapisz w jak najprostszej postaci wyrażenie (czyli zapisz wyrażenia, nie używając nawiasów i zredukuj
wyrazy podobne).
a)4x – (-7c) + 12x + 5c =
b)(4x - 2) – (3x + 4) =
c) -2x - (4 - x) + 2 =
d) (2a — 4) + (2q + 4) =
e) (3x – 4a) - (4x + 7a) =
f)2(x - 4y) - (10x + 4y) : 2 =
g)3(a + b) + (a - 25) =

pls na teraz​


Odpowiedź :

Odpowiedź:

Szczegółowe wyjaśnienie:

a) 4x-(-7c) +12x +5c= 4x +7c +12x+5c=16x +12c

b) (4x -2 ) - (3x +4)=4x-2 -3x -4 = x -6

c) -2x - (4 -x) +2= -2x -4 +x +2= -x -2

d) (2a-4) + (2q  +4)=2a -4 +2q +4=2a +2q

e) (3x - 4a) - (4x +7a)=3x -4a -4x -7a= -x -11a

f) 2(x-4y) -(10x +4y):2=2x -8y -5x -2y= -3x -10y

g) 3(a+b) +( a -25)= 3a +3b +a -25= 4a +3b -25

Viz Inne Pytanie