Odpowiedź:
Szczegółowe wyjaśnienie:
Należy pomnożyć przez /*2.
5x +2y = 7
6x - 2y = 26
___________ dodajemy równania jedno do drugiego tak jak w słupku
11x + 0 = 33
_______________________
Na tym polega korzyść z tej metody - doprowadziliśmy do przeciwnych ł liczbowych i niewiadoma y nam się "wyzerowała" - i mamy już równanie łatwiejsze, bo z jedną niewiadomą.
Dalej rozwiązujemy już "normalnie":
11x = 33 /:11 to x = 33/11 to x = 3
Obliczone x = 3 odstawiamy do równania wyjściowego:
5x +2y = 7 to 5 * 3 + 2y = 7 t0 2y = 7 - 15 to 2y = - 8 /:2 to
x = 3, y = - 4
_________________________________ Sprawdzenie:
otrzymane x i y podstawiamy do równań wyjściowych:
5x +2y = 7 L = 15 - 8 = 7, P = 7 to L = P
6x - 2y = 26 18 + 8 = 26, L = P
_____________________________________
to: odpowiedź:
Liczby x = 3, y = - 4 są rozwiązaniami tego równania.