Zad. Doprowadź wyrażenia do najprostszej postaci.

a) ( 8x – 3) – (7x + 5) =

b) – 4x – (6 – x) + 2 =

c) (9a –1) + (9a + 1) =

d) 3( 2y + 4 ) =

e) 2a( 5a – 7 ) =

f) – 6x( 2xy – 3x² ) =

g) ( 48x – 9 ) : 3 =

h) (15 + 30a – 10ac) : (– 5) =

i) 4( a – 9 ) + 3( 7 + a ) =

j) 8( x – 3y ) – 5( 2x – 6y ) =

PLS Nie muszą być wszystjie​


Odpowiedź :

(8x-3)-(7x+5)= -15x-2

-4x-(6-x)+2= -3x-4 (nie jestem pewna tego

(9a-1)+(9a+1)= 18a-2

Może ci pomóc to że pani nam zawsze mówiła jak jest minus przed nawiasem to męda która zmienia znaki. Myślę że choć trochę pomogłam