Odpowiedź :
[tex]a) \: 11[/tex]
bo 11+(-1)= 11-1=10
b)
[tex]9[/tex]
bo 9-(-1)= 9+1=10
c)
[tex] - 6[/tex]
bo
[tex] \frac{60}{ - 6 \times ( - 1)} = \frac{60}{6} = 10[/tex]
d)
[tex] \frac{1}{5} [/tex]
bo
[tex] \frac{ - 2 \times ( - 1)}{ \frac{1}{5} } = \frac{2}{ \frac{1}{5} } = 2 \times 5 = 10[/tex]
mnożąc dwa minusy wychodzi dodatnia liczba
dzielic przez ułamek to znaczy mnożyć przez jego odwrotność
e)
[tex] 9[/tex]
bo
[tex] ({ - 1})^{2} - 9 \times ( - 1) = 1 - ( - 9) = 1 + 9 = 10[/tex]
potęga liczby ujemnej do potęgi parzystej zawsze da ci liczbę dodatnią
odejmując liczbę ujemną zamienia się automatycznie w dodawanie
f)
[tex] \frac{3}{10} [/tex]
bo
[tex] \frac{2 + {( - 1)}^{2} }{ \frac{3}{10} } = \frac{2 + 1}{ \frac{3}{10} } = \frac{3}{ \frac{3}{10} } = 3 \times \frac{10}{3} = 10[/tex]
potęga jest silniejsza, potęgując liczbę ujemną do potęgi parzystej wychodzi wynik dodatni
dzieląc przez ułamek mnozysz przez jego odwrotność
skracasz trójki przy mnożeniu i wychodzi ci 10