Odpowiedź :
x^2 = kwadrat
/ = kreska ułamkowa, tak w razie czego piszę
a) 2x(x-5) - 3(x^2-2x) + (x-2)x =
= 2x^2 - 10x - 3x^2 + 6x + x^2 - 2x =
*x^2 się zredukuje, więc zostaje: -10x + 6x - 2x*
= -6x
d) 12b · b-1/4 + 14 · b^2-2b/21 - b-b^2/3 =
= 12b/1 · b-1/4 + 14/1 · b^2-2b/21 - b-b^2/3 =
*w podkreślonym 12 skróci się z 4, w pogrubionym skróci się 14 i 21 przez 7*
= 3b · (b-1) + 2 · (b^2-2b/3) - b-b^2/3 =
*wymnażasz*
= 3b^2 - 3b + 2b^2-4b/3 - b-b^2/3 =
*podkreśloną część dajemy na jeden ułamek, bo są takie same mianowniki, po czym redukujemy wyrazy podobne*
= 3b^2 - 3b + 3b^2-5b/3 =
*wszystko zamieniamy na ułamki, gdzie w mianowniku jest 3 i dajemy wszystko na jedną kreskę ułamkową*
= 9b^2-9b+3b^2-5b/3 =
*redukujemy wyrazy podobne*
= 12b^2-14b/3 = 4b^2 - 4 2/3b
mam nadzieję, że zrozumiesz chociaż trochę z tego co napisałam