Odpowiedź :
Odpowiedź:
[(7/10 - 1 ) • (5 1/3 - 4,5)] : 2 1/4 =
Z pierwszego nawiasu wychodzi ( - 3/10 ), a w drugim nawiasie zamień ułamek 4,5 na ułamek zwykły.
[(- 3/10) • (5 1/3 - 4 1/2)] : 2 1/4 =
W drugim nawiasie sprowadź do tego samego mianownika, aby móc wykonać odejmowanie.
[( - 3/10) • (5 2/6 - 4 3/6)] : 2 1/4 = [( - 3/10) • (4 8/6 - 4 3/6)] : 2 1/4 = [(- 3/10) • 5/6)] : 2 1/4 = ( - 1/4 ) : 2 1/4 = ( - 1/4 ) : 9/4 = ( - 1/4) • 4/9 = ( - 1/9 )
Mam nadzieję, że pomogłem
Odpowiedź:
[tex]\frac{(-\frac{3}{10}*(5\frac{10}{30}-4\frac{15}{30}}{\frac{9}{4}}=[/tex]
[tex]-\frac{3}{10}*(4\frac{40}{30}-4\frac{15}{30}):\frac{9}{4}=[/tex]
[tex](-\frac{3}{10}*\frac{25}{30})*\frac{4}{9}=[/tex]
[tex](-\frac{1}{4})*\frac{4}{9}=-\frac{1}{9}[/tex]
Szczegółowe wyjaśnienie: